Waar je op moet letten bij het kopen van hout

Hout kun je kopen voor verschillende doeleinden. Zo gebruikt men het om de kachel aan te steken, maar ook wordt het in de bouw gebruikt. Sommigen kopen zelfs hout om er meubels van te maken voor thuis. Wat de reden ook is om hout te kopen, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aankoop. De belangrijkste zaken zullen we doornemen. Zo sta je nooit voor verrassingen en weet je precies hoe je het beste hout kunt kopen. 

Kwaliteit van het hout

Er zijn verschillende soorten hout. Het is dan ook logisch dat er verschil in kwaliteit is tussen deze houtsoorten. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Van een paar soorten hout is in de KVH (kwaliteitseisen voor hout) vastgesteld aan welke eisen het hout moet voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van scheuren, vervorming en kwasten. Naast algemene normen voor bepaalde houtsoorten zijn er ook eisen die specifiek gericht zijn op bepaalde toepassingen van hout. De kwaliteit van de meeste houtsoorten wordt weergeven aan de hand van de letters A, B, C en D. Het is goed om je hierin te verdiepen alvorens je aankoop. 

Duurzame certificaten

Duurzaamheid is een belangrijk thema en staat centraal binnen de samenleving in Nederland. Meer mensen maken bewust keuzes die helpen een beter milieu te realiseren. Op het gebied van hout is het natuurlijk ook van belang om milieubewuste keuzes te maken. Bosexploitatie moet namelijk op een verantwoorde manier plaatsvinden. Wil jij hout kopen dat bijdraagt aan duurzaam bosbeheer? Dan moet je checken of het hout is voorzien van een duurzaamheidscertificaat. Zo heb je FSC, dit staat voor Forest Stewardship Council. Heeft hout dit keurmerk, dan wil dit zeggen dat het bos waaruit het hout afkomstig is op duurzame wijze wordt beheerd. Een ander keurmerk is het PEFC, wat staat voor Program for Endorsement of Forest Certification. Dit keurmerk wijst op een duurzame en social wijze van bosbeheer. 

CE-markering

Ga jij voor naaldhout? Dan is het goed om na te gaan of het hout dat je wilt kopen een CE-markering heeft. Wat is een CE-markering dan precies? Dit is een aanduiding op bepaalde producten die aangeeft dat het betreffende product voldoet aan alle regels die gelden binnen de Europese Economische Ruimte. Het heeft hier uiteraard betrekking op regelingen die relevant zijn voor het product. In het geval van hout zegt het iets over de brandveiligheid, gebruikersveiligheid, constructieve veiligheid, geluidsbeperking, gezondheid en energiezuinigheid. Zoals je al wel merkt, gaat het dus vooral om de veiligheid van een product. Heeft het hout dat je wilt kopen een CE-markering, dan weet je dat je goed zit. 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord