Grootzakelijke energie: wat is dat precies?

Wanneer je net begint met het ondernemerschap zul je al gauw merken dat je veel moet regelen. Dat is helemaal het geval wanneer je over een eigen bedrijfspand, kantoor of magazijn beschikt. Naast het betalen van de huur of hypotheek moet je hiervoor namelijk een contract omtrent grootzakelijke energie of kleinzakelijke energie regelen. Maar: wat is grootzakelijke energie eigenlijk precies en wat is het grootste verschil met kleinzakelijke stroom voor je bedrijf? In dit artikel lees je er meer over.

Grootzakelijke energie voor je bedrijf

Een deel van de ondernemers in Nederland beschikt over een groot bedrijf waarvoor zakelijke energie moet worden afgenomen. Wanneer dat bedrijf over elektrische aansluitingen beschikt waarvan de totale capaciteit groter is dan 3 x 80 Ampère en over een gasaansluiting met een totale capaciteit die groter is dan 40m3 per uur dan heb je grootzakelijke energie nodig. Meestal zijn dit grote kantoren, magazijnen en fabrieken. Heb je geen idee of je over een bedrijfspand met zo’n aansluiting beschikt? Doe dan eens navraag bij de netbeheerder van het pand. Hij of zij kan je meer vertellen over de aansluitingen van het gebouw. In het geval van grootzakelijke energie ontvang je altijd twee facturen: één van de netbeheerder en één van je energieleverancier. Hierbij betaal je alleen maar voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt hebt. Zo kom je aan het einde van het jaar niet voor financiële verrassingen te staan, omdat je niets extra hoeft te betalen. Ook kun je geen geld terug krijgen wanneer je zo’n contract hebt.

Wat is kleinzakelijke energie precies?

Naast grootzakelijke energie kun je als ondernemer kleinzakelijke energie hebben. Vrijwel alle zzp’ers en een groot deel van de mkb’ers in Nederland beschikt over een kleinzakelijk energiecontract. In het geval van kleinzakelijke energie is het vaak net even andersom: het gebouw waarin je werkt beschikt over elektrische aansluitingen met een totale capaciteit die kleiner is dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is kleiner dan 40m3 per uur. In het geval van kleinzakelijke energie ontvang je niet twee facturen, maar eentje. Op die factuur staan alle kosten vermeld; van zowel de energieleverancier als van de netbeheerder. Wat nog meer een groot verschil is met grootzakelijke energie is het feit dat je in het geval van kleinzakelijke stroom een voorschot moet betalen. Dat herken je misschien wel van een particulier energiecontract waar dat ook gebeurt. Aan het einde van het jaar krijg je dan vaak of geld terug of je moet nog bijbetalen als je meer hebt verbruikt dan vooraf gedacht.

Zo scoor je goedkope grootzakelijke energie

Je hebt ongetwijfeld meegekregen dat de energieprijzen de laatste maanden flink gestegen zijn. Wanneer je een nieuw grootzakelijk (of kleinzakelijk) energiecontract af moet sluiten, zul je merken dat het misschien lastig is om een voordelig contract te scoren. Toch is er een aantal tips dat je op kunt volgen om alsnog wat geld te besparen op je zakelijke energierekening. Hoe je dat doet? Simpel: door te beginnen met zakelijk energie vergelijken. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker om zo minder tijd kwijt te zijn aan je zoektocht naar een passend energiecontract voor je bedrijf. Het enige wat je moet weten voor deze online tool is je jaarlijkse energieverbruik en de keuze voor groene of grijze stroom. Wist je dat ondernemers steeds vaker overstappen op groene energie? Ook daarmee kun je uiteindeijk geld besparen; mits je zakelijke zonnepanelen aanschaft. Na enkele jaren heb je de investering daarin er namelijk uit en profiteer je nog jarenlang van gratis groene stroom. Zonnestralen zijn namelijk gratis. Lees je vooral eens in als je op deze manier wilt besparen op je energierekening en als je een steentje bij wilt dragen aan een beter milieu.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord