Kruiden maken een gerecht. Dat is zo voor de Nederlandse keuken (de dag dat wij met z’n allen veel meer durven te gebruiken dan peper en zout is de dag dat onze keuken voorgoed verandert) maar nog meer voor allerlei buitenlandse keukens. Eigenlijk is een goed gerecht drie dingen: kruiden, aandacht en mooie ingrediënten. Maar hoe leer je nu andere specerijen en keukens kennen? En hoe leer je proeven welke specerijen, bijvoorbeeld Van Beekum specerijen, je wanneer moet gebruiken?
De basis ervan
Zoals met zoveel dingen is de basis van koken simpel én ingewikkeld; veel oefenen. Veel dingen maken waar je niet zo blij mee bent en/of waar je dus van leert. Maar voordat je überhaupt op het punt komt dat je een pan op het fornuis zet, is het eerst handig om een aantal basisbeginselen te leren. Het belangrijkste om te onthouden met koken is dat, zodra je een aantal primaire regels kent, je in principe alles kan maken. Hier alvast je eerste tip, nog voordat je aan je vooronderzoek begint: een goede pastasaus kan al gemaakt worden met ui, knoflook, crème fraîche en kaas, waar je vervolgens ingrediënten als champignons, tomatenblokjes en/of spinazie aan kan toevoegen om hem smaak en ‘body’ te geven. Maar hoe geef je zo’n saus, bijvoorbeeld, vervolgens nu écht smaak?
Beproef-ing
Je hebt je basissaus, of je basisrecept, maar proeft en weet niet wat je eraan toe moet voegen, maar je weet dat er iets bij moet. Op dit moment proef je, bij de pastasaus van hierboven, enkel vaag champignons en veel crème fraîche. Wist je dat je, met andere specerijen, die saus kan veranderen in allerlei gerechten? Als je een saus maakt met knoflook, ui, crème fraîche en tomatenblokjes en hier garam masala, komijn, chilivlokken en koriander aan toevoegt, heb je een heerlijke Indiase curry waar je met rijst en naan van kan genieten. Tegelijkertijd, als je de tomatenblokjes vervangt door champignons en er zout en veel zwarte peper aan toevoegt, plus wat Parmezaanse kaas en een beetje truffelolie, heb je een pastasaus waar mensen het nog lang over gaan hebben.
Kruiden veranderen een gerecht, en een goed smaakpalet ontwikkelen waarbij je kan proeven wat een gerecht nog nodig heeft, is cruciaal om goed te leren koken. Zo’n palet ontwikkel je enkel door te doen, dus wacht niet langer en duik nu die keuken in, en ga experimenteren. Smakelijk!