Hoe los je een ruzie met je buren op?

Het kan gebeuren: ruzie met de buren. Over een overhangende tak of struik, over geluidsoverlast of over de vele zomeravonden met de barbecue. Een kleinigheid kan uitgroeien tot een hooglopend conflict. In het ergste geval gaat één van de twee verhuizen of spant één van beiden een rechtszaak aan. Zover wil je het niet laten komen, maar hoe kun je voorkomen dat het uit de hand loopt? Je kunt zelf het gesprek aangaan, maar er zijn ook organisaties die je kunnen helpen.

Een gesprek over overlast

Het beste is om al vrij snel met je buren te gaan praten, wanneer je overlast ervaart. Hoe meer de ergernissen zich opstapelen en hoe langer het duurt, des te moeilijker wordt het om rustig een gesprek te voeren. Escalatie ligt dan op de loer en dan wordt het probleem alleen maar groter. Een goede en begripvolle communicatie geeft de meeste garantie op een oplossing. Luister goed naar het standpunt van de ander, misschien geeft dat weer een ander perspectief. Leg rustig en duidelijk uit waar je last van hebt en waarom dat een probleem voor je is. Bedenk van tevoren wat een goede oplossing voor jou zou kunnen zijn. Lukt het niet om er uit te komen, spreek dan af om een bemiddelaar in te schakelen. Ook de ander wil waarschijnlijk prettig en rustig leven zonder ruzie met de buurt. Dat kan een reden zijn om er met z’n allen uit te willen komen. Door dat gemeenschappelijke belang als uitgangspunt te nemen zoekt de bemiddelaar naar een oplossing.

Bemiddeling bij een burenruzie

In veel gemeenten is er een instantie die kan helpen bij burenruzies. Vaak is deze bemiddeling zelfs gratis. Ook woningbouwcorporaties bieden voor hun huurders vaak deze hulp aan. Is dit alles niet beschikbaar dan kun je overwegen een professionele mediator in te schakelen. Zoek je bijvoorbeeld een mediator Zwolle, kijk dan eens of er iemand bij is die gespecialiseerd is in conflicten tussen buren. Overleg ook met de buren of zij deze vorm van ondersteuning zien zitten. Een mediator werkt voor beide partijen, dus ook zij moeten deze bemiddelaar accepteren. De mediator zal alle belangen in kaart proberen te brengen en zoeken naar onderliggende problemen. Hij zorgt vooral voor goede communicatie en stuurt in een aantal stappen de gesprekken richting een oplossing voor de toekomst. Op deze manier kan een vergaand conflict in de buurt of een gang naar de rechter worden voorkomen. Door een uitspraak van de rechter wordt een beslissing genomen over een conflict, maar de relatie wordt er meestal niet beter op: een grond voor nieuwe irritaties en ruzies.

Dit bericht is geplaatst in Wonen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie